Informacijski vodič

Informacijski vodič

Kako kupiti kuću, zemljište ili stan na Makarskoj Rivijeri

 

1. Nakon početnog upoznavanja i kraćeg razgovora prezentiramo nekretnine u našem uredu  kako bi izabrali najrelevantniju ponudu koju ćemo kupcu potom prezentirati na terenu. Za svaku nekretninu agent će Vas upoznati sa stvarnim pravom (vlasništvom) te eventualno ako ima nekih nedostataka koje je potrebno ukloniti.

 

2. Nakon što kupac izabere nekretninu i o cijeloj se kupoprodajnoj proceduri informira sa posrednikom (agentom) počinje kupoprodajna procedura. Kupac mora imati OIB ukoliko potpisuje ugovor / predugovor! Što je OIB?  Ako kupac nema OIB, to nije problem jer će agent početi proceduru ishodovanja a za to je potrebno nekoliko informacija:

  • ime i prezime oba roditelja
  • djevojačko prezime majke
  • trenutna adresa na kojoj ste prijavljeni (u inozemstvu)
  • preslik Osobne iskaznice ili Putovnice

 

OBRAZAC – OVDJE

 

U roku od nekoliko sati agent će ishodovati OIB (Osobni Identifikacijski Broj) !

 

3. Naš odvjetnik će sastaviti ugovor / predugovor sukladno onome što su se kupac i prodavatelj prethodno dogovorili.  Isti se ovjerava kod javnog bilježnika te kupac prodavatelju isplaćuje sumu za kupljenu nekretninu postupajući po prethodno u potpisanom i ovjerenom ugovoru / predugovoru.

 

4. Nakon potpisivanja i ovjeravanja glavnog ugovora, “mi” kao agencija smo dužni u roku od 30 dana podnijeti poreznu prijavu nadležnom tijelu, temeljem kojeg će KUPAC platiti porez na promet nekretninama u iznosu od 3%. 

Ukoliko KUPAC želi, agent može ishodovati “Porezno riješenje”  za 10-tak minuta (svakim radnim danom do 13:00h). Procedura plaćanja poreza je ista!

 

* Ukoliko KUPAC kupuje stan / kuću u novogradnji od investitora koji je gradio – pravne osobe (d.o.o.) , tada kupac ne plaća porez, već firma koja je gradila plaća 25% od dogovorene cijene!

5. Svi javnobilježnički troškovi, takse, izrada ugovora / predugovora, uknjidžba, prebačaj vode, struje, komunalnih usluga, prezentacija, ishodovanje OIB-a, odvjetnik, stjecanje suglasnosti Ministarstva Pravosuđa … su troškovi agencije!

 

Za svu gore navedenu uslugu Agencija “MAKARSKA NEKRETNINE – ATRIUM PLUS d.o.o.”, naplaćuje proviziju u iznosu od 3%  na dogovorenu cijenu od KUPCA kao i od PRODAVATELJA kod polaganja akontacije za odabranu nekretninu!

 

Troškovi KUPCA                             Troškovi PRODAVATELJA

 

   Kupnja nekretnine                                                                Agencijska provizija 3%
*
Porez na promet nekretninama 3%

Agencijska provizija 3% 

__________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________

 

 

Za ostale informacije stojimo Vam na raspolaganju.

Direktor 

Joško Ravlić

+385 99 43210 99

 

Realitica Nekretnine
Member
Realitica