Projektiranje i Energatski Certifikat Makarska
Restorani Makarska

Restorani Makarska

1o najboljih restorana u Makarskoj

U gradu Makarskoj možete pronaći bogatu ponudu mediteranskih specijaliteta i autohtone dalmatinske kuhinje u svim restoranima!  :)

 BY ADRIATIC HOMES

 

 

O MEDITERANSKOJ KUHINJI

Mediteranska kuhinja označava posebnu kulturu spravljanja i uživanja u jelima, koja se razvila i etablirala u krajevima uz obalu Mediterana pa tako i u Makarskoj. Uz određene regionalne posebnosti, mediteransku kuhinju krase i brojne zajedničke karakteristike.

Mediteransku kuhinju odlikuje intenzivna aroma i njihova velika raznolikost, te bogatstvo boja. Iako je djelimično odlikuje relativno visok procenat masnoće, ona je u osnovi veoma zdrava, jer se pri pripremanju jela mediteranske kuhinje uglavnom koriste biljna,a ne životinjska ulja.

I pored određenih regionalnih razlika mediteransku kuhinju odlikuju brojne zajedničke karakteristike. Među njima se posebnoističu slijedeće osnovne životne namirnice, koje se pronalaze u regionalnim specijalitetima gotovo svih mediteranskih kuhinja:

  •  domaće ekstra djevičansko maslinovo ulje
  •  puno voća (limun, narandža, smokva, breskva, kajsija, jabuka, kruška, lubenica, dinja)
  •  puno povrća (posebno: pamidor, patlidžan, paprika, tikvice, karfiol, špinat, poriluk)
  •  bijeli luk i crveni luk (kapula),
  •  riba i plodovi mora
  •  brojne vrste mesa (janjetina, jaretina, perad i teletina, veoma malo svinjsko meso)
  •  česta upotreba aromatskog i začinskog bilja (ruzmarin, origano, bosiljak, majčina dušica i metvica)
  •  kruh i sve vrste pekarskih proizvoda (pogača, kruh ispod sača, peciva, lepinje), pasta (tjestenina), pita i riža
  •  redovito konzumiranje crvenog vina u umjerenim količinama pri svakom jelu !!! 🙂
 

 

Za vas izdvajamo nekoliko autohtonih jela iz Dalmacije koja svakako treba potražiti na stolovima Makarske.

 

Dalmatinska Peka

Jela ispod peke spadaju u sam vrh gastronomske ponude dalmatinske kuhinje. Danas u ponudi postoje razne električne peke,međutim prava priprema peke je u glinenoj posudi i priprema se na vatri od pravoga drva (kominu). Hrana se posloži u plitkojposudi i zatim se poklopi željeznim zvonom za koje u Dalmaciji postoje razni nazivi: cripnja, čripnja, lopiž. Ispod peke se najčešćepriprema meso, lignje ili hobotnica sa dodatkom raznog povrća (najčešće krumpir).

 

Dalmatinska pašticada

Pašticada je jelo od pirjane govedine kuhane u posebnom umaku, popularano u cijeloj Hrvatskoj. To se često nazivaDalmatinska pašticada, jer potječe iz Dalmacije. To zahtijeva dugu pripremu i strpljenje, koja uključuje mariniranja govedine uoctu, limunu i ružmarinu najmanje 24 sata. Marinirana govedina onda se kuha s mrkvicom, klinčića, muškatni oraščić, crno vino ikockice pršuta oko dva sata, ovisno o količini mesa. U Hrvatskoj, to je obrok za važne blagdane, uključujući i vjenčanja irođendane…. Obično se poslužuje s njokima ili širokim rezancima. Slično daube provencale, iako nije jasno dali li oni dijelezajedničko podrijetlo.

 

Škampi na buzaru

Pravi morski dragulj, poslastica, delikatesa. Možda ne baš tako cijenjeni kao jastog, ali itekako ukusni; mnogima čak i ukusniji, jernjihovo meso nema toliko slatkast okus. Lagana buzara najbolje će otkriti sve njihove skrivene arome. I nemojte, kao što je točesto slučaj, pojesti samo repić: u glavi škampa nema ništa štetno ili gadljivo, a baš ona sadrži najviše sočnih sokova! 

Riba

Ovo je svakako najvažnija namjernica u Dalmaciji kako za Dalmatince tako i za one koji dolaze u Dalmaciju zbog ove delikatese.Običaji u Dalmaciji su posve drugačiji nego u ostatku dijela Hrvatske jer je riba neizostavna namjernica na stolu (dva putatjedno). Načini spravljanja ribe su uglavnom bazirana na kuhanje i pečenje (grill).Ribu dijelimo da dvije sorte:

Bijelu ribu i plavu ribu.

PLAVE RIBE – su ribe selice. Sezona lova je noću kad nema mjeseca. U poznatiju plavu ribu ubrajaju se: srdele, papaline,lokarde, tuna, palamida,…

BJELA RIBA – riba I kategorije a među poznatijima ubrajaju se lubin, zubatac, list, pauk, ugor, cipal, murina, pic, škrpina, ušata, komarča,…

 

Dalmatinski pršut

Dalmatinski pršut je gastronomski specijalitet nastao sušenjem na dimu i buri mesa stražnjih (ponekad i prednjih) nogu svinje.Zbog svog specifičnog okusa i neobičnog načina dobijanja smatra se jednim od najorginalnijih proizvoda hrvatske kuhinje asamim time je postao nezaobilazan dio ponude turističke, ugostiteljske pa i privatne ponude ne samo područja Dalmacije već iostatka Hrvatske. Po okusu i načinu izrade sličan je istarskom pršutu, te nekim šunkama u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske.

 

Paški sir

Paški sir (ovčji sir s maslinovim uljem): Daleko najkvalitetniji domaći suhi sir se proizvodi manjeviše slično na većini Kvarnerskihotoka tj. Pagu, Rabu, Krku i Cresu, a samo mu je donekle sličan i lošiji sir na Braču.

Za dobivanje pravoga paškog sira (neindustrijskih surogata) rabe se isključivo sitne i bijele kratkodlake ovce mediteranskog tipa, koje na golim i kamentim Kvarnerskimotocima pasu suhu i zasoljenu travu po obalnim kamenjarama: za to ne vrijede debele i čupave sivožute balkanske ovce -pramenke hranjene krmivom, čije mlijeko i sir (i meso) zaudaraju po divljači, pa je zato takav pravi sir nemoguće proizvesti izvanotoka.

Najbolji takav izvorni sir se dobiva u Košljunu na Pagu i u Korniću kod Punta na Krku, a u manjim količinama (većinom zaobiteljske potrebe) još i na Rabu, Cresu itd. U novije doba se umjetnim postupkom serijsko-industrijski i drugdje na kopnu odmasnih ovaca tovljenih krmivom, za neupućene potrošače naveliko proizvodi tzv. “Paški” sir koji je po nizu svojstava, mirisu iaromi bitno različit od pravoga paškog sira iz Kvarnerskih otoka, tj. ‘sličan’ mu je samo po imenu i cijeni.

 

Peciva

Pecivo je vrsta kruha koje se izrađuje se od različitih tipova brašna. Najčešće se priprema od dizanog tijesta i pšeničnog brašna,ovalnog ili pletenog oblika. Često je posuto solju, makom, kimom ili sezamom. U Dalmaciji se odlikuju kao vrlo ukusnanamjernica iz razloga što se glavni sastojci nabavljaju uglavnom od domačih proizvođača, bez raznih aditiva, bojila ikonzervansa što ih čini vrlo ukusnima. Kao najpopularniji pekarski proizvod u Dalmaciji smatra se Dalmatinska peka (ispodsaća). 

 

BY ADRIATIC HOMES

 


Realitica Nekretnine
Member
Realitica