Kupnja stanova u izgradnji

Kupnja stanova u izgradnji

Kupnja stanova u izgradnji Makarska!

 

 

 

 

Kupnja stana, apartmana, kuće ili poslovnog prostora u izgradnji!

Prije svega Vaš plan za kupovinu stana trebalo bi da sadrži Finansijske mogućnosti!

Prije nego što uopće krenete u potragu za nekretninom, treba sagledati svoje financijske mogućnosti. Ukoliko niste jedan od sretnika koji danas mogu priuštiti stan od vlastite ušteđevine, naslijedstva ili nekog drugog neplaniranog dobitka, vjerovatno ćete biti prinuđeni da se u prvom koraku ovog procesa, obratite banci.

Detaljnije o ovom koraku pogledajte ovdje!

 

Kupovina stana u Makarskoj može biti stresno iskustvo, naročito ako se prvi put upuštate u taj proces. Uz nekoliko savjeta vašeg “Agenta” o tome kako kupiti stan može Vam pomoći da uđete u proces sa više samopouzdanja i informacija čime ćete uštedjeti i vrijeme i novac. Istražite, dobro planirajte, odaberite i uskoro ćete biti u svoj novoj nekretnini!

Odabir, raspored i ušteda!

Prednost koju donosi kupnja nekretnine (stana) u izgradnji je što možete odabrati stan po vašim željama (ukoliko ima više dostupnih u istom objektu), prostor možete urediti prema vlastitim željama, a tako ćete uštedjeti i dobiti novu nekretninu.

 

Odabir materijala (keramika, parketi, ostalo…)

Većina investitora dopušta odabir parketa i keramičkih pločica unutar cijenovnog razreda kojeg isti odobravaju. Obično keramičke pločice su do 150 kn/m2, a parketa do 250 kn/m2 ! U praksi se ponekad kod nekih investitora događaju nesporazumi koje je najbolje odmah preduhitriti. Potrebno je dogovoriti sa Vašim agentom što sve ulazi u cijenu stana po sistemu “Ključ u ruke”.

 

Garancija na kvalitetu objekta

Novogradnja je (najčešće) opet sinonim za kvalitetu, a kupci nekretnina se mogu osigurati od izvanrednih troškova, te od prodavatelja mogu dobiti garanciju za nekretninu koju kupuju.

 

Energetska učinkovitost

Novije nekretnine najčešće su građene kvalitetnim i modernim materijalima koji omogućuju veću energetsku učinkovitost, a na taj se način smanjuju i troškovi održavanja zgrade, ali i plaćanje režijskih troškova za grijanje ili hlađenje pojedinih stanova.

 

 

Odvojena brojila

Stanovi u zgradama u novogradnji imaju odvojena brojila, stoga stanari mogu utjecati na vlastitu potrošnju, te na taj način uštedjeti i na plaćanju mjesečnih režija.

 

Čisti papiri

Nesređena papirologija učestala je boljka nekretnina starije gradnje, dok je rijetka kod novogradnje. Vlasnički list, građevinska i uporabna dozvola izrazito su bitni dokumenti pri kupnji nekretnina. Osim za kupoprodaju stana, čista i uredna dokumentacija vrlo je bitna i kod upisa u gruntovnicu, kao i primjerice kod podizanja kredita.

 

 

 

Osigurana parkirališna mjesta

Na dobrim lokacijama kao što su primjerice stare gradske jezgre te šira središta gradova najčešće su smještene nekretnine starije gradnje. No, pritom valja računati kako se na lokacijama poput tih vrlo često javljaju problemi s nedostatkom parkinga. Kupci stanova u novogradnji lišeni su takvih problema, te imaju osigurana parkirališna mjesta ili garaže za svoja vozila.

 

Prilagodba prostora prema potrebama stanara

Pri izgradnji novih nekretnina koriste se moderni materijali, a prostor se može prilagoditi potrebama stanara. Tako kupci još neizgrađenih stanova u novogradnji, mogu prilagoditi prostor svojim zahtjevima i potrebama dok je nekretnina još uvijek u fazi izgradnje, a po završetku će dobiti nekretninu krojenu po njihovom mjeri.

 

 

Novi stan kao investicija

Mnogi građani odlučuju se kupiti nekretninu koja s vremenom može isplatiti sama sebe. Tako se nerijetko kupuju stanovi koje njihovi vlasnici daju u najam. Stanovi u novogradnji mogu se odmah nakon kupnje dati u najam jer ih nije potrebno nanovo preuređivati ili adaptirati.

 

 

 

 

Namještaj po mjeri možete naručiti prema vašim željama, što vam može znatno uštedjeti vrijeme i novac potreban za naknadno preuređenje prostora. Ovo su bitne prednosti i razlozi zbog kojeg se mnogi kupci odlučuju na kupnju prije izgradnje. Ali za useljenje će te trebati čekati dok se nekretnina ne izgradi, a postoji i mnogo stvari na koje Vam “Agent mora” obratiti pažnju. 

U većini kupoprodajnih procesa postoji više sudionika koji imaju interes nadzirati, uvjetovati, zahtjevati, dozvoljavati, posredovati, ugovarati, itd. Sukladno tome, prije nego se upustite u kupoprodajni proces važno je znati tko se “pojavljuje” i tko su sudionici kupoprodajnog procesa.

U kupoprodajnom procesu kao zainteresirane strane najčešće se posredno ili neposredno pojavljuju: 

 • investitor (vlasnik koji prodaje),
 • izvođač (poduzetnik koji gradi građevinu),
 • kupac,
 • posrednik (ovlaštena agencija za nekretnine koja posreduje u prodaji za investitora),
 • banka investitora (ukoliko financira izgradnju građevine),
 • banka kupca (financira kupovinu),
 • osiguravatelj (osiguravajuće društvo),
 • odvjetnik.

 

Zbog neznanja, na prijedlog investitora ili od strane trećih osoba koje imaju svoj interes u kupoprodajnom procesu; kupac u želji da prođe „jeftinije“ nastoji „izbjeći“ posrednika (ovlaštenu agenciju za nekretnine) zbog posredničke naknade tj. provizije. To je pogrešno!

Srećom, takvih pojava je sve manje, jer danas su ovlaštene agencije za nekretnine vaš filter te su profesionalci u poslu i sigurno znaju puno više , što u novije vrijeme kupci prepoznaju!

 

Prilikom izgradnje agent će kupca upoznati sa bitnim faktorima prije nego se kupac odluči na kupnju:

 • Poštuje li se projekt, kvaliteta, dinamika i rokovi izgradnje?
 • Odnos investitora i susjeda (imovinsko-pravni nesporazumi, tužbe)?
 • Prijeti li investitoru blokada, stečaj, propast?

 

Prilikom kupoprodaje (ovisno da li je stan izgrađen ili je u tijeku gradnje) agent će obratiti KUPCU pažnju na:

 • Tko je investitor, da li je solventan?
 • Tko prodaje i/ili posreduje u prodaji?
 • Što se prodaje (stan u stambenoj zgradi ili stan u obiteljskoj kući, s parkirališnim mjestom ili bez)?
 • Reference investitora?
 • Povijest nekretnine (mijenjanje vlasnika, način stjecanja, …)?
 • Tko financira izgradnju građevine: kredit banke ili privatni kapital?
 • Provjera u zemljišnim knjigama postoje li oznake (plombe) neriješenih postupaka koji se vode na nekretnini?
 • Kome i na koji račun uplaćujete kupoprodajnu cijenu?
 • Zatražite detaljni uvid u glavni projekt i tehničke karakteristike (kopirajte tlocrt stana, parkinga, garaža i sve ono što vas interesira, obratite pažnju na opremu i uređaje koji su predviđeni za izgradnju i ugradnju), građevinsku dozvolu, uporabnu dozvolu, vlasnički list, posjedovni list.
 • Kod ugovaranja pojedinih stavki u kupoprodajnom pred/ugovoru obratite pažnju na pravnu i tehničku terminologiju te smisao, svrhu i posljedice ugovornih odredbi (kapara, avans, predujam, novčane hipoteke i druga založna prava, bankovna i druga jamstva, garancije, rokovi, netto, brutto, koeficijenti, odstupanja u ugovorenoj/isporučenoj kvadraturi, valuta plaćanja, oprema stana, reguliranje suvlasničkih odnosa, …).
 • Tko i kada plaća komunalne i druge priključke te imali dugova za režije prije primopredaje?
 • Izvršiti primopredaju nekretnine uz svjedoke i sačiniti pismeni zapisnik. Prilikom primopredaje nekretnine obratite pažnju na sve eventualne nedostatke i mane i navedite ih u zapisnik kako bi bile otklonjene u najkraćem mogućem roku. Od tog trenutka, agent/posrednik će prebaciti tekuće obaveze (voda, struja, odvoz otpada) na kupca. Također, buduće mjesečne obaveze za održavanje zgrade su Vaša obaveza.
 • Godišnji “Porez na kuće za odmor” je još jedna od obaveza svakoga ko posjeduje nekretninu!

 

Iznimka u ne plaćanju poreza je ukoliko se stan/kuća kategorizira za turističku djelatnost ili kada vam je to nekretnina u kojoj će te živjeti (uz uvijet da nemate drugih nekretnina u Hrvatskoj i/ili inozemstvu.

Ostaje Vam još samo da opremite vašu nekretninu !  

Realitica Nekretnine
Member
Realitica